Meteen naar de inhoud

Steengroeve Orkest repeteert

  Zondagmorgen 09.30 uur. Orkestleden druppelen binnen voor de gebruikelijke koffie en het praatje vooraf. Hey, wat leuk dat jij er ook weer bent, gevolgd door een knuffel, boks, hand of zwaai. Miranda Loff (orkestmanager) heet om 10.00 uur dirigent Jos Pijnappel en het orkest welkom, waarna het stemmen kan beginnen. Jos …. 440, 442, hoe wil je de A hebben? 440 vindt Jos, waarna concertmeester Jolein de instrumenten langs gaat, gevolgd door de gebruikelijke kakofonie van geluiden.

  Voordat de daadwerkelijke repetitie begint legt Jos uit wat in deze productie de rol van het orkest is. Elke afzonderlijke instrumentensectie vormt als het ware een stukje van een puzzle. Als de puzzle in elkaar is gelegd wordt duidelijk hoe componist Jan Tekstra de muziek heeft bedoeld, maar ook hoe goed hierover is nagedacht. Om bijv. de dramatiek in het openingsnummer weer te geven, maakt de componist gebruik van een baritongitaar, een instrument dat door een langere mensuur (langere snaarlengte) een diepere toon voortbrengt.

  Bij de volgende compositie krijgen de violen het flink voor de kiezen, omdat de componist kunstflageoletten heeft bedacht, die voor een “ijzige” sfeer moeten zorgen. Om de sfeer niet blijvend ijzig te houden wordt er ter plekke door dirigent en concertmeester een oplossing bedacht om deze flageoletten speelbaar te houden. De violen zijn opgelucht.

  Het orkest oefent geconcentreerd verder op triolen, syncopen, hemeolen, bluesachtige ritmes, zesachtsten in tweeën geteld en lastige overgangen. Als we bij de titel “Met mij gaat het goed” zijn, moet Jos toegeven, dat het met hem heel goed gaat en dat hij tot nu toe tevreden is en er steeds meer zin in krijgt. Het orkest voelt zich weer even als kinderen die een goed cijfer op school hebben gehaald.

  Met de laatste vijf nummers van het programma is het nog even hard werken. Gelukkig blijft de “maestro” tevreden en kunnen we om 15.00 uur i.p.v. om 16.00 uur met de repetitie stoppen.

  Het volgende verslagje van het orkest komt na de reptitie van zondag 15 mei a.s., maar dan voorzien van een geluidsfragmentje. De Freule wordt vast een heel bijzondere voorstelling. Het orkest kijkt er naar uit.

  Betty Graauw