Meteen naar de inhoud

Orkestrepetitie

    Zondagmorgen 10.00 uur. Grote verwarring alom. Er is afgelopen vrijdagavond nieuwe en aangepaste muziek rondgestuurd en helaas is dit niet door iedereen op tijd opgemerkt. Na enig overleg, geharrewar en heen en weer schuiven met blaadjes kan Jos beginnen. De composities 01, 02 en 03 zijn nagenoeg niet veranderd. Eraan toegevoegd zijn de stukken “Bedscène”, wat (hoe kan het ook anders) bij sommige orkestleden tot speculaties leidt, “de Regels”. en “Wat moet ik nou”. 

    Jan Tekstra (componist) komt langs om kennis te maken en om even naar het orkest te luisteren. Het blijkt dat er tijdens de voorstelling ook regelmatig een strijkkwartet te horen is. Dit wordt spontaan door Jos samengesteld uit de aanvoerders van de eerste en de tweede violen, de alten en de celli. Het Prima Vista Kwartet slaat zich er met verve door heen.

    De “Reprise” is ook aangevuld. Ondanks de weinige noten in de aanvulling blijkt het erg lastig om de celli en de bassen spatgelijk te krijgen. We oefenen op accenten, spelen met de ogen dicht, dan weer alleen maar kijken naar de slag van de dirigent, afgewisseld met spelen zonder slag. Dit alles om te leren luisteren naar elkaar en elkaar “zo te vinden in de muziek”. Als de ogen wat glazig gaan staan vindt Jos het genoeg geweest.

    Het orkest sluit af met het stemmige Psalm 38. Tijd om naar huis te gaan naar de “Zon&Co”.

    Betty Graauw