Meteen naar de inhoud

Meeslepend

  Een meeslepend verhaal over het leven van Judith van Dorth, de Freule. Het leven van de Freule is te omschrijven als een onvoorspelbare en emotionele rollencoaster. Zij die smoorverliefd haar obstakels tegemoet komt, met haar neus in de boeken. Maar zal liefde de koude realiteit overwinnen?

  In Winterswijk wordt er al weken druk geoefend om het muziektheaterspektakel over de Freule straks in augustus 2022 neer te zetten. Wij, Marjolein de Wit en Sam Molenkamp, nemen jullie mee in het repetitieproces. De voorstelling had een tijd geleden al plaats moeten vinden, maar ook bij ons gooide corona helaas roet in het eten. Natuurlijk weerhoudt dat ons niet om het als nog op te voeren.

  Het begon voor ons bij de scriptlezing. Iedereen kwam samen, de regie, de cast, het ensemble, etc. We ontmoetten regisseurs Jasper Verheugd en Werner Welslau, muziekproducer Jan Tekstra hoofdrollen Judith van Dorth gespeeld door Renée van Wegberg en Engelbert Crookceus gespeeld door Steyn de Leeuwe, productieleider Jeanet Hacquebord en Choreografe Chiara Re. We namen met elkaar het hele script door en het werd meteen duidelijk waar dit verhaal over ging en hoe wij dit met zijn allen willen gaan vertellen. Tijdens de eerste repetitie werd iedereen weer met open armen ontvangen en leerden we elkaar allemaal wat beter kennen.

  Voor de ensemble leden begonnen de repetities wat verder in de week. Toen we aankwamen stonden we met open mond naar Renée en Steyn te kijken die scenes aan het repeteren waren waarbij ze hun tekst al uit het hoofd wisten. De professionaliteit waarmee ons repetitie proces begon was ongekend. Jasper vertelde ons per scene waar we moesten staan en wat het ensemble moest doen. Ook de dansers hadden goed gerepeteerd en onder begeleiding van Chiara konden de dansen zo in het stuk geplaatst worden. Er stonden flink veel mensen op de vloer waardoor het soms wat lastig werd om ons aan de planning te houden en het overzicht te bewaren. Stukje bij beetje begon het spektakel op te bloeien.

  Later in het repetitie proces sloten het koor en het orkest aan, die zelf flink aan het repeteren zijn geweest. Dit heeft wederom voor kippenvel gezorgd. De ontzettend mooi geschreven liedjes van Jan kwamen hierdoor nog meer tot z’n recht. Dit zorgde ervoor dat het stuk af begon te voelen. Er worden zeker nog puntjes op de i gezet, maar het voelt echt al als het verhaal van Judith van Dorth. En deze grote groep mensen voelt echt als familie.

  “Ik vind het een cadeau om Judith te mogen spelen met alle kleuren die het met zich mee brengt. Bijzonder om met deze hele enthousiaste groep mensen dit verhaal tot leven te brengen.” ~Renée van Wegberg

  “Kijkers zullen zich op bepaalde momenten goed kunnen herkennen waar de freule doorheen gaat.” ~Elika Sluiter Teunisse

  “Ik vind de cast en de makers positief intimiderend. De productie is van hoog niveau. Artistiek is het helemaal mijn ding” ~Marjon Westerdiep

  “Groots, veel rockspektakel met alleen maar hardwerkende leuke mensen. Die hard repeteren in deze sauna.” ~Chiara Re

  “Ik vind het een emotioneel komisch verhaal.” ~Siem Hendriks Vettehen

  “Indrukwekkend, soms hilarisch, spannend en uitdagende productie.” ~Jos Brummelhuis

  “Ik vind het het mooiste dat het een waargebeurd verhaal is.” Monique Benthin

  Wij hopen jullie allemaal te zien in het Steengroeve Theater Winterswijk!

  Marjolein de Wit en Sam Molenkamp