Meteen naar de inhoud

Kostuumkronieken 1

  Het kledingteam van het Steengroevetheater kan niet wachten om het naaiwerk voor de voorstelling op te pakken. Nog maar vijf maanden, dan moet het grote werk al zo’n beetje klaar zijn.

  Honderden meters ongebleekt katoen liggen klaar om verwerkt te worden tot kostuums voor de acteurs en actrices. De rokken, bloezen, broeken en jasjes krijgen, zodra ze klaar zijn, een behandeling waardoor ze ouder, minder schoon, minder wit lijken. Yvonne Kremer en haar team (achttien naaisters) zijn thuis alvast aan de slag gegaan. Vanaf 12 januari werken ze weer grotendeels in de werkplaats op de woensdagen, zoveel mogelijk op anderhalve meter.

  Yvonne: “De jurk van de freule was al af. Maar er moet er nog een komen voor Els, de reserve-actrice, die weer andere maten heeft dan Renée. Alleen al met de onderrand van de jurk ben ik twee dagen bezig geweest.” Het moet gezegd: die rand is een kunststukje.

  Als eerste zijn alle rokken aan de beurt. Dat kan gemakkelijk thuis. Zodra het kledingteam in de werkplaats aan de slag kan, verdelen ze de overige taken. “Samen in de werkplaats werken heeft als groot voordeel dat je je samen over ingewikkelder klussen kunt buigen. Alle naaisters brengen hun eigen ervaring en vaardigheden mee”, aldus Yvonne.

  Om de werkplaats geschikt te maken als atelier met voldoende werkplekken, heeft productieleider Jeanet Haquebord aan Toolsrent Winterswijk gevraagd om vijf tafels, een kachel, verlengsnoeren en stekkerdozen te leveren. Als alles is geïnstalleerd kan de grote klus beginnen. We houden je op de hoogte.

  Sis Huiskamp