Meteen naar de inhoud

“Iedereen heeft er gewoon heel veel zin in”

  Dat is wat je hoort voordat de eerste scriptlezing begint. Een grote dubbele kring met stoelen staat klaar in de werkplaats. Langzaam druppelen de acteurs binnen. Ook dansers, zangers, de grimeur/kapper Richard, scriptschrijver Jan en Yvonne van het kledingteam, de choreograaf, Jeanet van de productie. Nou ja, eigenlijk iedereen. Oude bekenden omhelzen elkaar. Stijn, die de rol van Engelbert Croc speelt, heeft de trein gemist maar is er gelukkig nog net op tijd. Natuurlijk zijn regisseur Jasper en regieassistent Werner er.

  Het is zoals altijd weer een gemêleerd gezelschap van enthousiastelingen. De jongste is Erben, 11 jaar. Tijdens het kennismakingsrondje vertelt iedereen iets over zichzelf. Zo te horen bundelt de Freule veel musical-, dans, zang en acteerervaring samen. Maar ook zijn er mensen die hun eerste schreden op het toneel gaan zetten. Niet verklappen: grote kans dat ze nooit meer weggaan, maar dat weten ze nog niet.

  “Wat een heerlijke rol”

  Renée, die de freule speelt, vertelt dat ze is overweldigd door de Steengroeve en de magische uitstraling. “Wat een heerlijke rol voor een actrice: gemeen, boos, lieflijk, lelijk én sexy.” Ze verheugt zich erop om te werken met een groot team. Het meest kijkt ze uit naar de openingsscene. “Dat ik geblinddoekt ben, de spanning daaromheen. Daar heb ik nu het meeste zin in”, zegt ze.

  Jasper steekt het vuurtje aan

  Iemand die er ook vreselijk veel zin in heeft is Jasper. Maar dat is ook logisch na twee jaar voorbereiding en uitstel. “We hebben alle tijd gehad om opnieuw naar het script en de muziek te kijken. Ik ben blij dat we vanavond eindelijk bij elkaar zijn. We gaan ervoor en ik hoop dat het vuurtje gaat branden.”

  Repetitieruimte

  Jasper grijpt nog even de kans om te zeggen dat het team dringend op zoek is naar een grote hal of loods waar in juni gerepeteerd kan worden. Vier weken achter elkaar van woensdag tot en met zondag. Dus als je dit leest en je kent of bent iemand die zo’n ruimte beschikbaar wil stellen, neem dan snel contact op met het productieteam.

  Achter de schermen wordt al maanden hard gewerkt maar de kop is er nu ook echt af voor de mensen op het toneel. De basis is gelegd voor een geweldig evenement en een nu al onvergetelijke belevenis die, zoals het er naar uitziet, in de zomer van 2022 eindelijk kan plaatsvinden.

  Sis Huiskamp