Meteen naar de inhoud

Een huis met historie

  Sis Huiskamp ging op bezoek bij Betty en Cor Graauw. Betty en Cor spelen al jaren cello in het orkest van het Steengroevetheater. Dit jaar speelt hun huis ook mee.

  Wat een prachtig huis, met zowel buiten als binnen veel historische details. Het staat aan de Meddosestraat 39, is gebouwd in de eerste helft van de zeventiende eeuw en uitgebouwd in 1722, zoals op de voorgevel is te zien.  De trotse bewoners zijn Betty en Cor Graauw.

  Cor is van beroep vioolbouwer. Hij bouwt ook cello’s. Betty en Cor spelen al jaren cello in het orkest van het Steengroevetheater. Dat is op zich al bijzonder maar nog net iets meer bijzonder in het jaar van De Freule. Zij wonen namelijk op een historische plek die te maken heeft met de freule en haar droevige einde. Lang geleden woonde in dit huis drost Willem Paschen van de heerlijkheid Bredevoort, waar Winterswijk destijds bij hoorde. Als drost was hij bestuursambtenaar en wetshandhaver. Iets verderop, op de Markt, zetelde de rechtbank in café Het Oude Hoefijzer, waar Paschen tevens herbergier was. Op 5 oktober 1799 veroordeelde een militair tribunaal, bijgestaan door onder andere dezelfde Willem Paschen, de freule tot de dood door de kogel vanwege ‘oproerstokerij’ en betrokkenheid bij moord. Dit is de korte versie. Het uitgebreide verhaal hopen we in augustus in het Steengroevetheater te beleven.

  Boze stilte
  De prinsgezinde bevolking van Winterswijk was beslist niet te spreken over Paschens bijdrage aan de veroordeling van de freule. Dat lieten ze hem merken ook. Betty: “Wanneer op feestdagen een optocht met muziek door de Meddosestraat trok, hield ter hoogte van het huis de muziek stil en klonk slechts de kleine trom, terwijl de stoet doorliep. Zó boos waren ze op hem. Dat ging jaren zo door, zelfs na zijn dood.”

  Bijzondere voorstelling
  Betty kreeg lang geleden het boek ‘De freule van Dorth’, geschreven door Ben Bekker. “Dat heb ik altijd zo interessant gevonden. Er staan veel historische details in. Kun je je voorstellen dat de voorstelling dit jaar voor ons heel bijzonder zal worden?” 

  Over het huis in de Meddosestraat kunnen Betty en Cor nog meer vertellen. Cor: “Koning Lodewijk Napoleon bracht hier eens een nacht door omdat zijn koets kapot was. Iedereen kon bij die gelegenheid de koning bezoeken op een soort landdag, om te klagen en vragen te stellen. Men zei erbij: ‘Na afloop krijg je een borrel’. Over de rekening is nog jaren gesteggeld.”

  Als je dus eens door de Meddosestraat wandelt, kijk vooral even naar het mooie pand op nummer 39. Betty en Cor zijn de nieuwsgierige blikken wel gewend, want ook zonder deze achtergrondinformatie is het huis beslist het bekijken waard.