Meteen naar de inhoud

De decorbouwes

  Hoe pak je dat aan? Je wilt tijdens de repetities oefenen met geweren, maar die zijn er nog niet. Nou, dan maak je er gewoon een paar. Dat is wat Wim nu aan het doen is.

  De decoupeerzaag zoekt snorrend zijn weg door het multiplex. De geweren zijn dus van hout, mooi, met zo’n lange loop. De kruitdampen denk je erbij. Wim is vanavond voor het eerst bij de decorbouwers. “Ik ben 1 maart gestopt met werken en mijn dochter meende dat ik niets te doen had”, zegt hij. Behalve Wim zijn vanavond ook Vincent, Dinie, Herman, Ido en Ap in de werkplaats.

  Dinie maakt die nieuw gemaakte handvaten van de doodskist van de freule ‘oud’, met beits. De kist is zo te zien bijna klaar. Dinie, noemt zichzelf ‘ouwe rot’ bij het theater en is van alle markten thuis. Al een jaar of vijf is ze nu bij de decorgroep. “Ik kan hier door de week makkelijk komen. Veel anderen werken nog. Ik doe van alles. Nu ben ik een stuk van de vlag aan het vastnaaien, dat er tijdens de voorstelling vanaf gescheurd zal worden. Daarna is het de blinddoek van de freule. Na elke voorstelling naai ik het er weer even aan.” Zo werkt dat dus.

  Het zijn maar twee van de vele projecten en projectjes waarmee de mensen van de decorbouw aan werken. Decor, daar horen ook de rekwisieten bij, dus allerlei spullen die bij de voorstelling nodig zijn. Het magazijn ligt er vol mee, maar om alles voor De Freule bij elkaar te krijgen zal Vincent nog wel een paar kringloopwinkels moeten bezoeken. Tafels, huisraad zoals kannen, kruiken, dienbladen, flessen, schilderijtjes, eigenlijk heel gewone maar niet nieuwe spullen. Vincent coördineert de werkzaamheden. Dat doet hij al sinds 2015. Hij is ook actief bij WMT (Winterswijks Muziek Theater). En zelfs voor zijn werk zit hij in het theater, het Amphion in Doetinchem. Echt een theaterman dus. “We hebben een lange lijst met werkzaamheden. Daarvan strepen we iets af wanneer het klaar is. We lopen aardig op schema.”

  De komende weken zullen gevuld zijn met flink zagen, timmeren, boren, lijmen en schilderen. En dus ook met die kleine, haast onzichtbare klusjes. Net zo lang tot de hele to-do-lijst is afgestreept. Dan kan de voorstelling beginnen.

  Sis Huiskamp